Violenta in familie – Sotul ma bate. E ceva normal?

Cand te casatoresti crezi ca totul va dura o viata. Veti trai fericiti pana la adanci batraneti. Vezi totul in roz si simti ca barbatul ales este sufletul tau pereche. Anii trec si vezi cum printul cel frumos se transforma intr-un monstru. La inceput va certati, apoi el nu mai vrea sa discute cu tine, tipa, se infurie, te jigneste si, in cele din urma, iti da o palma. Tu iti spui ca totul este in regula, nu e nimic grav, e doar opalma. Mai trece putin timp, tu te obisnuiesti cu inca o plama, cu o imbranceala apoi in final te loveste. Atunci ce faci? Iti mai spui ca totul a fost o intamplare nefericita sau ca l-ai provocat? Iti spui in sinea ta ca trebuie sa lasi tot trecutul vostru in urma si sa-l parasesti sau alegi sa ramai langa el pentru ca o femeie trebuie sa ramana alaturi de sotul ei la bine si la greu? Acest la bine si la greu nu asa se traduce! E timpul sa iei atitudine si sa iesi din acest cerc vicios pana nu este prea tarziu. Nu a spus nimeni ca este usor. Va fi, din pacate, din ce in ce mai greu daca accepti sa fii umilita.

Putine femei stiu ca agresivitatea verbala este urmata de cea fizica. Putine femei aleg sa-si paraseasca sotii dupa ce au fost batute, putine femei au curaj sa povesteasca ce li se intampla.

Dragelor de ce mai stati cu o bestie care va umileste si va tortureaza psihic si fizic? Din ce in ce mai multe femei aleg sa ramana alaturi de sotii lor si sa ia bataie. In mod gresit, ele considera ca violenta in familie este ceva normal, ca asa se rezolva conflictele, singura solutie fiind sa rabde si sa ramana impreuna.

Se considera, in acelasi mod gresit, ca violenta este intalnita in familiile sarace, latarasau cu un nivel scazut de educatie. Fals! Din pacate, aceasta violenta se transmie din generatie in generatie. Cu atat mai mult este tolerata, din pacate, si privita ca un lucru normal. Tocmai aceasta acceptare de catre societate mentine acest fenomen des intalnit.

Greseala femeilor batute, agresate, o constituie faptul ca ele tin sub tacere ceea ce li se intampla. Ele considera ca acel comportament al sotului este doar o particica din el si mai rau este ca ele cred ca il vor putea schimba.

Unele, mai curajoase, pleaca, insa dupa putin timp se intorc gandindu-se ca trebuie sa-l ajute pe partener. Unii spun ca este discutabil, ca o imbranceala se mai poate trece cu vederea insa bataile repetate nu au nici o scuza. Eu spun ca nu exista nici o diferenta. Imbrancelile se pot transforma, in timp, in ceva mai mult, mai rau.

Aproape fiecare episod agresiv este urmat de o faza dulce. Barbatul isi cere scuze, regreta, promite ca nu va mai repeta si atunci femeia il crede. In opinia mea, stima de sine a femeii este scazuta, nu se respecta, nu are incredere in ea, ii este teama si alege sa fie in contiuare o victima a unui barbat cu aceeasi lipsa de stima, cu absenta autocontrolului si absenta empatiei.

Am stat de vorba cu cateva femei care au fost victime ale violentei in familie si, culmea, erau convinse ca nu trebuie sa dezvaluie nimanui experientele nefericite prin care treceau, ba chiar erau convinse ca este destinul lor si decideau sa ramana in continuare traumatizate.

Multe femei considera ca agresorul are dreptul sa le violenteze si ca ele trebuie sa rabde. Acest gand este unul periculos, foarte periculos. Mentin victima intr-o postura de izolare, pasivitate, neajutorare, iar violenta nu se opreste pentru ca acest fenomen este ciclic. Violenta nu se opreste de la sine si femeia nu-l poate ajuta pe barbat niciodata.

Un pas important al femeii este recomandat sa fie acela de a cere ajutor de specialitate. Victima ar fi bine sa inceteze sa creada in zicala „femeia trebuie batuta din cand in cand”.

Este obligatoriu ca ele sa stie si sa inteleaga ca vina nu este a lor, sa nu se simta responsabile pentru comportamentul agresorului pentru ca vina apartine in totalitate agresorului. Ar fi bine sa aiba curajul de a dezvalui prin ceea ce trec. Este dificil, dar nu imposibil. Teama trebuie infranta pentru ca finalul poate fi unul tragic.

Cred ca acest concept de „normalitate”, violenta in familie, fenomen grav si deosebit de periculos, nu are justificare si este inacceptabil.

Multe femei nu-si cunosc drepturile, nu stiu de la cine sa ceara ajutor si as vrea sa le spun ca exista solutii. Trebuie doar sa aiba curajul de a vorbi si apoi sa iasa din relatia lor.

Nu cred in stereotipul femeii careia ii place sa fie lovita. Nici o victima nu vorbeste cu usurinta despre traumele sale pentru ca traieste o teama ingrozitoare. In realitate, victima face eforturi mari sa-i joace pe plac agresorului.

Victimele violentei in familie, indiferent ca sunt femei sau barbati, au nevoie de siguranta, intelegere si respect.

Nu merita nimeni sa fie batut, batjocorit, umilit, abuzat fizic, verbal sau sexual.

Cereti ajutor si acceptati-l! Ganditi-va la voi si nu la cel care va agreseaza!

Va doresc mult curaj!

Psih. Consuela Opait

Published in: on 19 august 2011 at 09:00  Comments (3)